Recepty

Zvěřina

Zvěřina má vedle chuťových kvalit řadu dalších předností a její konzumace muže být i přínosem pro lidské zdraví. Divoká zvěř se živí potravou nalezenou ve volné přírodě, a díky tomu se její maso vyznačuje vysokým obsahem vitaminů skupiny B, minerálních látek (fosforu, draslíku a hořčíku) a stopových prvků (např. železa, zinku a selenu). Je málo tučná a lehce stravitelná. Jelení a srnčí maso je navíc bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin.


Rychlé srnčí řízky

Kýtu nakrájíme na řízky, slabě naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi (a na másle) osmahneme na kroužky nařezanou mrkev, když zrůžoví, přidáme pokrájenou slaninu a přidáme řízky. Nepodléváme, často obracíme. Podáváme s brambory.

Jelení guláš

Osolené a opepřené ořezky masa z krku, žeber nebo plecka opékáme na zpěněné cibuli a libečku. Podlijeme červeným vínem a necháme vysmahnout. Podléváme vývarem (¾ l vody, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, 5 jalovčinek) a přidáváme jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí masa vše zahustíme lžící rozkvedlané smetany s trochou mouky

Daňčí hřbet

2 - 3 dny necháme hřbet odležet nasucho v jalovčinkách. Pak maso omyjeme, osolíme a opepříme, hustě obalíme plátky uzené slaniny, převážeme nití a pečeme v rozpuštěném másle. Měkké maso oddělíme od kostí, na míse znovu složíme a posypeme strouhanou žemlí, smaženou na másle.

Pečená kýta z divočáka

Omyté maso prošpikujeme slaninou, půleným česnekem, klínky mrkve a celeru a kousky cibule. Pečeme na másle se slaninou spolu s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Podléváme hovězím vývarem (masox) a trochou bílého vína.

https://www.receptnajidlo.cz/kanci+se+zelim+a+s+sipkovou+recept


https://www.nej-recepty.cz/kategorie/zverina-30.php

https://www.tradicnirecepty.cz/kolekce/recepty-na-zverinu/



https://www.labuznik.cz/recept/kategorie/divocak/


Odležení neboli zrání zvěřiny

Zvěřina "s nadsázkou řečeno" celý život běhá nebo létá. Proto ji "pro lepší chuť" vyzkoušejte naložit do tzv. mořidla, aby dozrála. Obvykle na 2 až 3 dny. Moříme jen maso ze spárkaté zvěře - jelena, srnčí, daňka, muflona, divočáka a zajíce...

Jak správně mořit?

Dva litry vody povaříme se šesti lžícemi 8% octa, 12 zrny pepře, 10 zrny nového koření, 1,5 lžící tymiánu a 4 bobkovými listy a necháme vychladnout. Na dno nádoby (kamenina, porcelán) dáme polovinu pokrájené zeleniny (celer, petržel, mrkev, cibule a uložíme na ni zvěřinu, kterou zbytkem zeleniny posypeme. Vše zalijeme mořidlem, necháme odležet a každý den obracíme.